Blog
Na czym polega przygotowanie żywca do uboju
Mięso przeznaczone do celów kulinarnych oraz produkcji wędlin i rozmaitych przetworów jest pozyskiwane w ubojniach, z których trafia do hurtowni oraz masarni czy zakładów zajmujących się wytwarzaniem spożywczych produktów wysoko przetworzonych. Ze względu na konieczność dbania o dobrostan zwierząt oraz przestrzegania przepisów sanitarno-epidemiologicznych cały proces musi być właściwie zorganizowany i odpowiednio prowadzony. Ubój żywca jest więc podzielony na etapy mające na celi przeprowadzenie go w sposób humanitarny i eliminujący ryzyka zdrowotne, jeżeli chodzi o otrzymywane wyroby. Przekonajmy się, jak wygląda przygotowanie zwierząt oraz cały proces technologiczny.
Jak wygląda proces produkcyjny mięsa?
Mięso jest ważnym składnikiem diety, dostarczając niezbędnych składników pokarmowych – poza łatwo przyswajalnym białkiem obecnym w dużych ilościach będą to także witaminy z grupy B, witamina A oraz PP, jak również makroelementy, w tym zwłaszcza żelazo. Mięso jest cenione ze względu na swój smak oraz oferowane możliwości wykorzystania – poza przygotowywaniem rozmaitych potraw jest surowcem do wytwarzania cieszących się ogromną popularnością wędlin. Nim mięso będzie mogło być gotowe do użycia kulinarnego, musi jednak nastąpić ubój zwierząt. Przekonajmy się, jak wygląda proces produkcyjny mięsa.
Co to jest Gotowa Księga HACCP dla ubojni trzody chlewnej?
Bezpieczeństwo żywności ma duże znaczenie, ponieważ następstwa nieprawidłowości mogą dotknąć wielu konsumentów i prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Obowiązujące przepisy tworzą sporo procedur pomocnych w zapobieganiu ewentualnym kłopotom. Należą do nich m.in. te związane z systemem HACCP, wykorzystywanym we wszystkich przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem, w tym m.in. ubojniach trzody chlewnej. Przekonajmy się, na czym polega i sprawdźmy, jak wygląda w praktyce.
Warunki przetrzymywania zwierząt w ubojniach
Pozyskiwanie mięsa wymaga prowadzenia uboju zwierząt utrzymywanych specjalnie w tym celu. Wszystkie operacje potrzebne do sprawnego i bezbolesnego uśmiercania zwierząt powinny być jednak prowadzone tak, by nie powodować zbędnego i nadmiernego cierpienia fizycznego i psychicznego. Żeby uzyskać odpowiednie efekty, zwierzęta zgodnie z prawem mogą być zabite dopiero po ich skutecznym oszołomieniu. Równie ważne będzie jednak zapewnienie właściwych warunków, w jakich będą one przetrzymywane w ubojni. Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Czy rodzaj uboju ma wpływ na jakość mięsa?
Mięso jest ważnym składnikiem diety, zapewniając nie tylko dużą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz witamin i makroelementów, w tym tak potrzebnego żelaza, ale również oferuje wspaniałe doznania smakowe. Nie można jednak zapominać, że zanim mięso będzie mogło trafić na stół, niezbędne są odpowiednie działania podejmowane przez hodowcę, firmę zajmującą się ubojem zwierząt rzeźnych, a także dystrybutora, który musi dostarczyć je do odbiorcy, stwarzając warunki umożliwiające zachowanie świeżości. Przekonajmy się, czy ubój ma znaczenie dla walorów kupowanego przez konsumentów mięsa.
Ochrona zwierząt i humanitaryzm w ubojniach
Obecnie bardzo często podnoszona jest kwestia ochrony zwierząt oraz ich humanitarnego traktowania podczas uboju. Wszelkie czynności związane z hodowlą zwierząt, a szczególnie ich intensywna produkcja, budzi u wielu liczne kontrowersje. Należy jednak pamiętać, że można znaleźć pewne wyważenie i traktować je humanitarnie.
Jakie zwierzęta podlegają ubojowi?
Ubój zwierząt prowadzi się na użytek własny, lub w celu ich sprzedaży na mięso. Wszystko zależy więc od tego, czy zajmujemy się ich hodowlą jedynie na swoje potrzeby, czy też jest to nasza praca i sposób zarobku. Dla siebie można dokonywać uboju w obrębie własnego gospodarstwa lub w odpowiednio przystosowanych gospodarstwach, które są do takiego uboju dopuszczone.
Co powinieneś wiedzieć sprzedając bydło na rzeź
Hodowca bydła dbając o jak najlepszy stan i formę zwierząt, szybko może znaleźć na nie kupca. Wystarczy dbać o odpowiednie ich odżywianie i trzymanie w spełniających normy warunkach, czyli przestrzegać standardów hodowlanych. Jednak cena skupu żywca zależy również od kilku innych, bardziej zewnętrznych, czynników. O czym należy pamiętać, sprzedając bydło?
Jak wygląda wyrób wędlin?
Domowe wędliny są zdecydowanie smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż kupowane w markecie. Do wyrobu takich wędlin potrzebne jest najwyższej jakości mięso.
Na czym polega ubój gospodarczy?
Ubój gospodarczy regulują bardzo szczegółowe przepisy, których zadaniem jest zapewnienie ochrony zwierząt na każdym etapie tego procesu. Zachowanie norm ważne jest też z punktu widzenia przestrzegania higieny, aby otrzymane w ten sposób mięso było bezpieczne i gotowe do dalszego przetwarzania. Wykorzystuje się do tego wysokiej jakości sprzęt, aby ubój przebiegał szybko i sprawnie.