Co powinieneś wiedzieć sprzedając bydło na rzeź
Hodowca bydła dbając o jak najlepszy stan i formę zwierząt, szybko może znaleźć na nie kupca. Wystarczy dbać o odpowiednie ich odżywianie i trzymanie w spełniających normy warunkach, czyli przestrzegać standardów hodowlanych. Jednak cena skupu żywca zależy również od kilku innych, bardziej zewnętrznych, czynników. O czym należy pamiętać, sprzedając bydło?
Od czego zależy cena żywca?
Jak wiadomo, najszybciej skupuje się zwierzęta odżywione, w dobrej formie, za nie otrzymać można też najlepszą cenę za kilogram mięsa. Błędnym przekonaniem jest z kolei twierdzenie, że najważniejsza jest waga osobnika. Eksperci z branży wskazują dodatkowe parametry, na które należy zwrócić uwagę, jeśli hodowca chce sprzedać bydło na rzeź. Poza wagą istotne są kategoria bydła i jego wartość rzeźna. Kategorii jest sześć i oznacza się je literami alfabetu:
- IR – jałówki, buhajki do 300 kg,
- A – buhajki (nieprzekraczające 2 lat),
- B – buhaje,
- C – wolce,
- D – krowy,
- E – jałówki.
Wydajność określa się za pomocą oceny budowy ciała zwierzęcia i porównanie grubości warstwy mięśniowej i tkanki tłuszczowej. Zwierzęta o tej samej wadze mogą mieć inną tuszę. Ubojnie dostosowują cennik do sytuacji panującej na lokalnym rynku.
Czynniki zewnętrze wpływające na skup zwierząt
Niezależnie od tego, czy hodowca szuka skupu krów, kóz czy owiec, wpływ na cenę oraz zainteresowanie danym gatunkiem, mają czynniki zewnętrzne, które warto mieć na uwadze. Chodzi o ogólną sytuację na świecie i w kraju wpływającą na podaż mięsa na rynku. Występujące w niektórych stadach choroby mogą zniechęcać do zakupu określonego mięsa, co okresowo wpływa na jego cenę. Poza tym konieczne jest branie pod uwagę czy wystarczy paszy do wyżywienia zwierząt. Straty rolnicze nie sprzyjają hodowlom. Nie bez znaczenia jest również wielkość i częstotliwość eksportu mięsa. Problemy z transportem czy na granicach również ograniczają możliwości skupu. Analiza dobrego momentu na sprzedaż i prowadzenie dobrej hodowli sprzyjają większym zyskom.