Jak wygląda wyrób wędlin?
Domowe wędliny są zdecydowanie smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż kupowane w markecie. Do wyrobu takich wędlin potrzebne jest najwyższej jakości mięso.
Mięso do wyrobu wędlin – jakie wybrać?
Podstawową cechą świadczącą o jakości mięsa są jego wartości odżywcze oraz bezpieczeństwo zdrowotne. Mięso musi być soczyste, kruche, smaczne, musi mieć odpowiednią barwę i zapach. O finalnej jakości mięsa decyduje wiele czynników. Bardzo ważne jest pochodzenie żywca, uwarunkowania dotyczące uboju, zabieg uboju, czynności rozbiorowe oraz warunki chłodniczego przechowywania. Mięso otrzymywane w ten sposób jest idealnym surowcem przeznaczonym do produkcji wędlin. Jakość mięsa, a zarazem jego przydatność kulinarna i przerobowa zależy od wodochłonności mięsa, zdolności wchłaniania soli, trwałości przechowalniczej, jak również barwy, smakowitości i soczystości. Wędliny mogą być wyrabiane w zakładach mięsnych lub indywidualnie w gospodarstwach domowych.
W jaki sposób samodzielnie wyrabiać wędliny?
Dla prawdziwych smakoszy domowe wyrabianie wędlin to bardzo dobry wybór, gdyż sami decydujemy o ich składzie. Samodzielny wyrób wędlin nie jest zbyt skomplikowany, a wędliny są zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze. Ważne, tylko aby mięso było zakupione z pewnego źródła, badane i najwyższej jakości. Bardzo dobrej jakości, świeże i dobrze przygotowane mięso kupimy w Ubojni w Starych Kobiałkach. Przygotowanie wędlin w warunkach domowych wymaga inwestycji w kilka podstawowych sprzętów. Samo wędzenie nie wymaga zakupu specjalistycznego sprzętu, można po prostu je parzyć lub wykonać w szynkowarze. Innym sposobem jest zakup małej, przenośnej wędzarki. Takie urządzenie można postawić na balkonie lub w ogrodzie. Dla bardziej doświadczonych w tej dziedzinie proponuje się wybudowanie własnej wędzarni, która będzie służyć przez wiele lat. Warto również zaopatrzyć się potrzebne sprzęty, między innymi w maszynkę do mięsa, lejek, nadziewarkę, osłonki, termometr, jak również zręby olchowe, dębowe, bukowe lub owocowe oraz ulubione przyprawy.