Jak wygląda proces produkcyjny mięsa?
Mięso jest ważnym składnikiem diety, dostarczając niezbędnych składników pokarmowych – poza łatwo przyswajalnym białkiem obecnym w dużych ilościach będą to także witaminy z grupy B, witamina A oraz PP, jak również makroelementy, w tym zwłaszcza żelazo. Mięso jest cenione ze względu na swój smak oraz oferowane możliwości wykorzystania – poza przygotowywaniem rozmaitych potraw jest surowcem do wytwarzania cieszących się ogromną popularnością wędlin. Nim mięso będzie mogło być gotowe do użycia kulinarnego, musi jednak nastąpić ubój zwierząt. Przekonajmy się, jak wygląda proces produkcyjny mięsa.
Hodowla zwierząt rzeźnych
Pierwszym etapem cyklu pozyskiwania mięsa jest hodowla wybranych gatunków zwierząt. Największe znaczenie ma tu trzoda chlewna, bydło oraz drób, lecz w grę wchodzi także utrzymywanie owiec, kóz i mniej popularnych i nierzadko egzotycznych z naszego punktu widzenia gatunków jak strusie czy kangury. Kulinarnie wykorzystywana jest także konina oraz króliki. Zwierzęta po uzyskaniu odpowiedniego wieku i wagi są poddawane humanitarnemu ubojowi w odpowiednich warunkach.
Ubój zwierząt i proces pozyskiwania mięsa
Zwierzęta, które są gotowe do uboju, przygotowuje się do tego procesu przez krótką głodówkę przedubojową. Pierwszą wykonywaną operacją technologiczną jest oszałamianie zwierząt w celu pozbawienia świadomości na ogół z zastosowaniem prądu elektrycznego w przypadku trzody i silnego udaru, gdy chodzi o bydło. Po nim następuje przecięcie naczyń krwionośnych dla wykrwawienia zwierzęcia. Kolejną czynnością jest mycie tuszy oraz jej oparzanie w gorącej wodzie i odszczecinianie dla trzody oraz skórowanie, a dla bydła jedynie skórowanie. W przypadku bydła odcina się też głowę. Po wytrzewieniu tusz są one poddawane podziałowi na półtusze lub ćwierćtusze.