Jakie zwierzęta skupuje ubojnia zwierząt?
Ubój zwierząt to działalność polegająca na skupie bydła, trzody, koni, kóz, czy owiec, następnie zapewnieniu ich odpowiednich warunków i zabijaniu w możliwie najbardziej humanitarny sposób. Takie działania firm mają istotny wpływ na jakość pozyskanego mięsa, co jest w tym wypadku wyjątkowo istotne. Na koniec właśnie mięso jest odpowiednio dzielone i porcjowane.
Jakie mięso można sprzedać w ubojni?
Skup, zależnie od profilu zakładu może dotyczyć różnych zwierząt. Ubojnia to miejsce, w którym z łatwością sprzedamy bydło oraz cielęta, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie wysokiej jakości wołowiny oraz cielęciny. Niektóre zakłady trudnią się skupem trzody chlewnej, inne koni, owiec czy kóz. W całym procesie bardzo istotne jest zapewnienie zwierzętom maksymalnego spokoju, który w kolejnym etapie ma przełożenie na jakość mięsa, co będzie miało znaczenie przy jego sprzedaży.
Zakłady takie na stałe współpracują z hodowcami, którzy dostarczają zwierzęta do skupu. Mimo to otwarte są również na rozszerzanie współpracy i zakup innych chowanych w odpowiednich warunkach zwierząt. Mięso z nich do klientów końcowych może docierać zamrożone lub pakowane próżniowo, zawsze z zachowaniem świeżości i wyjątkowego smaku. Pochodzące z polskich ubojni produkty mięsne trafiają na rynek polski, europejskie, jak również w wielu innych krajach na świecie. Są doceniane za dbałość o każdy szczegół.
Czy warto sprzedawać zwierzęta do ubojni?
Wiele zwierząt hoduje się w celu pozyskania z nich mięsa. Ubojnie posiadają dla nich rynki zbytu i wyręczają hodowców, w kwestii uboju zwierząt. Dla obu stron jest to wygodne rozwiązanie, gdyż zakład nie musi prowadzić własnej hodowli, może jedynie zająć się dystrybucją mięsa, natomiast hodowca zajmuje się odpowiednim przygotowaniem zwierząt, które sprzedaje i uzyskuje za nie środki do życia i dalszego rozwoju. Podstawą działalności i skupu jest zwykle mięso wołowe, jednak znajdziemy również ubojnie, które trudnią się w trzodzie chlewnej i innych gatunkach zwierząt.